- Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğu
Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğu DSM-IV-TR Tanı Ölçütleri- Aşağıdakilerden üçünün (ya da daha fazlasının) olması ile belirli, kişinin evden ya da bağlandığı insanlardan ayrılmasıyla ilgili, gelişimsel olarak uygunsuz ve aşırı anksiyetesinin olması:
- evden ya da bağlandığı başlıca kişilerden ayrıldığında ya da böyle bir ayrılık beklendiğinde yineleyici bir biçimde aşırı sıkıntı duyma
- bağlandığı başlıca kişileri yitireceğine ya da onların başına bir iş geleceğine ilişkin sürekli ve aşırı bir kaygı duyma
- kötü bir olayın, bağlandığı başlıca kişiden ayrılmasına yol açacağına ilişkin sürekli ve aşırı bir kaygı duyma (örn. kaybolacağı ya da kaçırılacağı)
- ayrılma korkusundan ötürü, sürekli olarak, okula ya da başka bir yere gitmek istememe ya da gitmeyi reddetme
- tek başına kalma, evde bağlandığı başlıca kişiler olmaksızın kalma ya da kendisi için önemli erişkin insanlar olmadan diğer ortamlarda bulunma konusunda isteksizlik gösterme ya da bu konuda sürekli ve aşırı bir korku duyma
- bağlandığı başlıca kişinin yakınında olmadan ya da evin dışında uyuma konusunda sürekli bir isteksizlik gösterme ya da uyumayı reddetme
- ayrılma konusunda sürekli kabus görme
- bağlandığı başlıca kişilerden ayrıldığında ya da böyle bir ayrılık beklendiğinde yineleyici bir biçimde fiziksel semptom yakınmaları getirme (baş ağrıları, karın ağrıları, bulantı ya da kusma gibi)
- Bu bozukluğun süresi en az 4 haftadır.
- Başlangıcı 18 yaşından önce olur.
- Bu bozukluk klinik açıdan önemli bir sıkıntıya ya da toplumsal, okulda (mesleki) ya da önemli diğer işlevsellik alanlarında bozulmaya neden olur.
- Bu bozukluk sadece bir Yaygın Gelişimsel Bozukluk, Şizofreni ya da diğer bir psikotik bozukluğun gidişi sırasında ortaya çıkmamaktadır ve Agorafobi ile giden Panik Bozukluğuyla daha iyi açıklanamaz.
- Aşağıdakilerden üçünün (ya da daha fazlasının) olması ile belirli, kişinin evden ya da bağlandığı insanlardan ayrılmasıyla ilgili, gelişimsel olarak uygunsuz ve aşırı anksiyetesinin olması:
- Seçici Konuşmazlık
Seçici Konuşmazlık (Mutizm) (Önceki Adı Elektif Mutizm) DSM-IV-TR Tanı Ölçütleri- Başka durumlarda konuşuyor olmasına karşın özgül birtakım toplumsal durumlarda sürekli bir konuşmazlık gösterme (konuşması beklentisi olduğunda, örn. okulda).
- Bu bozukluk eğitimle ilgili ya da mesleki başarıyı ya da toplumsal iletişimi bozar.
- Bu bozukluğun süresi en az 1 aydır (okula başladıktan sonraki ilk ayla sınırlı değildir).
- Konuşamama, söz konusu toplumsal durumda konuşulması beklenen dili bilmeme ya da o dilde rahat konuşamamaya bağlı değildir.
- Bu bozukluk bir İletişim Bozukluğuyla (örn. Kekeleme) daha iyi açıklanamaz ve sadece bir Yaygın
- Gelişimsel Bozukluk, Şizofreni ya da diğer bir psikotik bozukluğun gidişi sırasında ortaya çıkmamaktadır.
- Bebeklik ya da Küçük Çocukluk Döneminin Tepkisel Bağlanma Bozukluğu
Bebeklik ya da küçük Çocukluk Döneminin Tepkisel Bağlanma Bozukluğu DSM-IV-TR Tanı Ölçütleri- Aşağıdakilerden (1) ya da (2)’nin olması ile belirli, 5 yaşından önce başlayan, çoğu alanda önemli ölçüde bozuk ve gelişime göre uygunsuz toplumsal ilişki kurma biçiminin olması:
- aşırı derecede ketlenmiş (inhibe), hipervijilan ya da ileri derecede ambivalan ve çelişkili tepkiler gösterme ile kendini gösteren, çoğu toplumsal etkileşimi gelişimine uygun bir biçimde başlatmada ya da tepki göstermede sürekli bir yetersizlik gösterme (örn. çocuk, bakımverenlere karşı karışık bir yaklaşım gösterebilir, kaçınabilir ya da donuk bir uyanıklık sergileyebilir)
- uygun seçici bağlanmaları belirgin olarak gösterememeyle giden gelişigüzel bir toplumsallık ile belirli dağınık bağlanmalar gösterme örüntüsü (örn. görece yabancı olduklarına karşı aşırı bir yakınlık duyma ya da bağlanacağı kişilerin seçiminde seçicilikten yoksun davranma)
- A tanı ölçütündeki bozukluk sadece bir gelişme geriliği olarak açıklanamaz (Mental Retardasyonda olduğu gibi) ve bir Yaygın Gelişimsel Bozukluğun tanı ölçütlerini karşılamamaktadır.
- Aşağıdakilerden en az birinin olması ile belirli patolojik bir bakım verilmiş olması:
- çocuğun rahatının sağlanması, teşvik edilmesi ve sevgi gösterilmesi gibi temel duygusal gereksinmelerini sürekli görmezlikten gelme
- çocuğun temel fizik gereksinmelerini sürekli görmezlikten gelme
- kalıcı bir bağlanmanın oluşmasını önler biçimde birincil bakımverenin sık sık değişmesi (örn. koruyucu bakımverenlerin sık sık değişmesi)
- A tanı ölçütündeki bozuk davranıştan C tanı ölçütündeki bakımın sorumlu olduğu varsayılmaktadır (örn. A tanı ölçütündeki bozukluklar, C tanı ölçütündeki patolojik bakımdan sonra başlamıştır).
- Aşağıdakilerden (1) ya da (2)’nin olması ile belirli, 5 yaşından önce başlayan, çoğu alanda önemli ölçüde bozuk ve gelişime göre uygunsuz toplumsal ilişki kurma biçiminin olması:
- Basmakalıp Davranış Bozukluğu
Basmakalıp Davranış Bozukluğu (Önceki Adı Stereotipi/Alışkı Bozukluğu) DM-IV-TR Tanı Ölçütleri- Yineleyici, görünüşte amaçlı ve işlevsel olmayan devinsel (motor) davranış (örn. el sıkma ya da el sallama, olduğu yerde sallanma, kafa vurma, eşyaları ağzına alma, kendi kendini ısırma, deriyi yolma ya da vücut deliklerini kurcalama, vücuduna vurma).
- Bu davranış olağan etkinlikleri belirgin bir biçimde bozar ya da tıbbi tedaviyi gerektirecek bir biçimde vücutta kendi kendisinin yaptığı davranışlar tedavi odağı olacak derecede yeterince ağırdır (ya da koruyucu önlemler alınmamış olsaydı bir yaralanma ile sonuçlanacaktı).
- Mental Retardasyon varsa bile basmakalıp ya da kendi kendini yaralayan davranışlar tedavi odağı olacak derecede yeterince ağırdır.
- Bu davranış bir maddenin ya da genel tıbbi bir durumun doğrudan fizyolojik etkilerine bağlı değildir.
- Bu davranış 4 hafta ya da daha uzun sürer.
- Başka Türlü Adlandırılamayan Bebeklik, Çocukluk ya da Ergenlik Bozukluğu
Başka Türlü Adlandırılamayan Bebeklik, Çocukluk ya da Ergenlik Bozukluğu DSM-IV-TR Tanı Ölçütleri
Bu kategori, bu sınıflandırmada herhangi özgül bir bozukluğun tanı ölçütlerini karşılamayan, bebeklik, çocukluk ya da ergenlikte başlayan bozukluklar için geriye kalan bir kategoridir.
© 2024 D Psikiyatri Tüm hakları saklıdır.
Tasarım Uygulama SyberiumTechs