Karbamazepin (Tegretol) yapısal olarak imipramine (Tofranil) benzer bir iminostilben derivesidir ve ABD’ de temporal lob epilepsisi ile trigeminal nevralji tedavisinde onaylanmış bir ilaçtır. Akut mani ve bipolar I bozukluğun profilaktik tedavisinde, karbamazepinin kullanabileceğimize dair birçok bilgi mevcuttur.
Terapotik endikasyonlar; Bipolar I bozukluk, şizofreni ve şizoaffektif bozukluk, depresif bozukluklar, impuls-kontrol bozuklukları ve alkol yoksunluğu.
İlacın benign hematolojik yan etkilerinin dozla ilişkili olmamasına rağmen, yan etkilerinin büyük bir bölümü 9 mg/ml’nin üzerindeki plazma konsantrasyonları ile ilişkilidir. En az görülen ancak en ciddi yan etkiler; kan diskrazileri, hepatit ve exfoliatif dermatitdir.
Karbamazepin ile tedavi edilen hastaların %10-15’in de genellikle tedavinin ilk haftalarında benign kaşıntılı bir raş görülebilir. Bununla birlikte bu hastaların küçük bir bölümünde yaşamı tehdit eden dermatolojik sendromlar görülebilir, bunların arasında eksfolyatif dermatit, eritama multiforme, Stevens-Johson sendromu ve toksik epidermal nekroliz yer alır. Bu ciddi dermatolojik sorunların muhtemel aciliyeti nedeni ile birçok klinisyen hastalarında herhangi bir döküntü geliştiğinde karbamazepin tedavisini kesmeyi tercih etmektedirler.
Karbamazepinin en sık rastlanan yan etkileri bulantı, kusma, mide şikâyetleri, kabızlık, ishal ve iştahsızlıktır.
Karbamazepinin antikonvülzan kan seviye aralığı 4–12 µg/ml’dir ve karbamazepinin duygudurum bozukluğunda etkili olmadığına karar verilmeden önce bu aralığa ulaşılmalıdır.
Karbamazepinin en ciddi potansiyel yan etkileri agranülositoz ve aplastik anemidir. FDA karbamazepinin kan takiplerinin uygulanmasını doktorun insiyatifine bırakmıştır.