
Çünkü ders başarısının tek değişkeni dikkat değildir. Dikkat eksikliği yaşamayan her çocuğun dersleri iyi mi? Tabi ki değil.
Peki ders başarısında neler etkili?
Öncelikle çocuğun zeka kapasitesi çok çok önemlidir. Daha sonra aldığı eğitimin kalitesi daha sonra bir uzmana başvuru zamanı önemli. İlkokul birinci sınıfta gelen çocuğun ders başarısına tedavinin etkisiyle sekizinci sınıfta gelen çocuğun başarısına tedavinin etkisi bir değildir. Çünkü ilaç dikkati topluyor ama bilgi vermiyor. Eğer tedaviye geç başlanırsa ve çocuk derslerden geri kaldıysa ilaç tedavisi çok dramatik değişikliğe sebep olmayabilir. Zeka kapasitesi yüksek bir çocukla sınırdaki zeka kapasitesi olan bir çocuğun da başarısı tedavi sonrasında aynı düzeyde yükselmiyor.
Bir diğer faktör ek psikiyatrik bozukluk olup olmaması.
Özellikle disleksi ders başarısını olumsuz etkileyen faktörlerin başında geliyor. Disleksi varsa ilaç etkisi çok az olabiliyor. Kaygı Bozuklukları da bir diğer önemli faktördür.
Ergenlik çağında yine aile çatışmaları, çocuğun genel negativistliği, önceden bu yana başarısızsa kendine olan güveninin ve motivasyonunun azalması da etkili faktörlerdendir.