Psikologlar ve psikolojik danışmanlar, farklı meslek gruplarına mensup kişilerdir ve çalışma alanları farklıdır.
Psikologlar, üniversitelerin fen – edebiyat fakültelerinde bulunan psikoloji bölümünden mezun olurlar ve psikolog ünvanı alırlar. 4 yıllık lisans eğitiminde branşlara ayrılarak klinik, gelişim, endüstriyel ve sosyal psikoloji alanlarında uzmanlaşırlar.Psikolojik Danışmanlar üniversitelerin 4 yıllık Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden mezun olurlar.Psikolojik Danışman ünvanı alırlar.
Her iki grubun da calışma alanları farklıdır.
Psikologlar ,hastaneler, anaokulları,üniversiteler, diyaliz merkezleri, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ve şirketlerin insan kaynakları bölümlerinde görev alırlar. Psikolojik Danışmanlar ise okulların rehberlik servislerinde, anaokullarında ve diğer eğitim alanlarında görev alırlar. Psikologlar terapi ve psikolojik testler üzerine uzmanlaşırlar. Psikolojik Danışmanlar eğitim alanında ölçme ve değerlendirme testleri ve metodları üzerine uzmanlaşırlar.
Klinik Psikologlar danışanlarına terapötik yaklaşımda bulunabilir, ancak Psikolojik Danışmanlar terapi uygulayamazlar, ihtiyaç halinde bir uzmana yönlendirebilirler.