Aile terapisinin amaçları, sıklıkla bir aile içinde sürdürülen dengenin gizli örüntülerinin farkına varmak ve kabul etmek ve ailenin örüntünün anlam ve hedefini anlamasına yardımcı olmaktır.
Aile terapistinin amacı, gerçekte hastanın belirlenmiş semptomlarının ailenin homeostazisini sürdürmede çok önemli bir işleme hizmet ediyor olduğunu ailenin anlamasına yardım etmektir.
- Aile Terapisi
Aile terapisinin, özellikle ileri düzeyde çatışması olan ailelere gerektiği yeterince bilinir. Acil durum olmadıkça, seanslar genellikle haftada bir kezden daha fazla olmamalıdır. Her bir seansa iki saat kadar süre gerekebilir. Sorun çözücü maddeleri kullanan terapistler uzun araları olan seanslarla, bir aileyle yıllarca çalışabilir. - Evlilik Terapisi
Evlilik terapisi, sosyal, emosyonel, cinsel, ekonomik gibi bir veya birçok parametrelerde birbiriyle çatışan iki kişinin etkileşimlerini psikolojik olarak değiştirmeyi planlayan bir psikoterapi şeklidir. Evlilik terapisinde, eğitimli bir kişi, hasta çiftle terapötik bağı sağlar ve belli iletişim yollarıyla bozukluğu düzeltmeye, uyumsuz davranış modellerini değiştirmeye ya da tersine çevirmeye ve kişilik gelişmesini ve olgunlaşmasını özendirmeye çalışır.Evlilik danışmanlığı sadece özel bir ailevi çatışmayı tartışması nedeniyle evlilik terapisine göre, alanının daha kısıtlı olduğu düşünülebilir.Evlilik terapisinin kontraendikasyonları; özellikle paranoid öğeleri olan şiddetli psikozlar, evliliğin homeostatik mekanizmasının koruyucu olduğu psikoz, eşlerden bir ya da her ikisinde gerçekten boşanmayı istedikleri veya bir eşin anksiyete veya korkudan dolayı katılmayı reddettiği durumlardır.Nathan Ackermen’a göre, evlilik bozukluklarında terapinin hedefleri, her iki eşin birlikte ve bireysel olarak emosyonel gerginliğini ve yetersizliğini hafifletmek ve iyilik düzeylerini arttırmaktır.Evlilik terapisi, hiçbir evliliğin devamını garantiye almaz. Gerçekten bazı olgular bir arada olmaması gereken ve birliğini sürdüremeyen eşleri gösterebilir. Bu olgularda çift ayrı yaşamanın ve boşanmayı sağlamanın zor sürecinin üstesinden gelmek için terapistle görüşmeye devam edebilir. Bu boşanma terapisi adını almaktadır.